Olika viktskivor för specifik avsedd användning
Olika viktskivor för specifik avsedd användning
Jag har tidigare skrivit om skivstänger och dess skillnader och fördelar i olika typs träning. Denna gång gör vi en naturlig övergång från skivstänger till viktskivor och går igenom deras skillnader.
Precis som med skivstänger finns det en massa olika alternativ för viktskivor och även om alla viktskivor naturligtvis kan användas till nästan vilken styrketräning som helst, har de ändå sina egna fördelar för olika användningsområden.
De flesta gym har viktskivor med antingen metall- eller gummibelagda handtag. Dessa kan på sätt och vis kallas för allmänna viktskivor. Med handtagen är de lätta att lyfta och flytta på, till exempel vid användning av gymenheter som fungerar med fria vikter. Samtidigt som handtagen gör användningen enkel, passar de inte lika bra för all sorts träning. Viktskivor med handtag är inte lämpliga för till exempel marklyft eller andra övningar där vikter släpps i golvet. Handtagen kan nämligen gå sönder då de tappas i golvet.
Tunna viktskivor används ofta i styrkelyft där man använder större vikter. Fördelen med stålplåtstvikter är deras tunnhet, som ger betydligt mer utrymme på skivstången än de tjocka viktskivorna. På detta sätt kan skivstången lastas på med mer antal viktskivor och då blir den totala vikten naturligtvis också högre.
Under de senaste åren har funktionell träning blivit mer populärt och då har det också utvecklats specifika viktskivor för just detta ändamål. Tjocka, massiva gummivikter är lämpliga för funktionell träning, där skivstången ibland måste tappas i golvet. Alla bumpervikter studsar ändå inte högt, eftersom hårdheten i gummiblandningen som används i vikterna påverkar deras hoppbeteende. Vikter gjorda av en hårdare gummiblandning studsar inte alls när de släpps i golvet, medan bumpervikter av en mjukare gummiblandning kan studsa rätt högt. Där tjocka gummivikter är särskilt motståndskraftiga mot släppning i golvet, ger de också en viss typs stabilitet och hårdhet i övningarna. Det är mycket bekvämare att göra till exempel frivändning eller ryck (snatch) med viktskivor som inte svingar eller skramlar i skivstången.
Även om bumpervikter först och främst dök upp på gym där man utövar funktionell träning, har de nu även hittat till nästan alla gym just på grund av deras användarvänlighet och mångsidighet. Senast jag köpte viktskivor till mitt eget hemmagym var det helt klart att vikterna skulle vara bumpervikter då de ännu till kunde beställas med min egen logotyp. Det var ett självklart val för mig. Om du inte ännu hunnit bekanta dig med bumpervikter rekommenderar jag att du gör det nu omedelbart!
Jari Autere